Ondertekening akkoord in Congo loopt vertraging op

Ondertekening akkoord in Congo loopt vertraging op
Ondertekening akkoord in Congo loopt vertraging op

De ondertekening van het akkoord tussen meerderheid en oppositie in de Democratische Republiek Congo loopt vertraging op. Langs beide kanten zijn nieuwe eisen op tafel gelegd en dat zorgt ervoor dat het akkoord voorlopig niet ondertekend kan worden. Na vijftien dagen van onderhandelen waren meerderheid en oppositie in Congo tot een akkoord gekomen. Er werd onder meer overeengekomen dat president Kabila zal aftreden na verkiezingen, die voor het einde van 2017 moeten doorgaan. Intussen zou oppositiepartij Rassemblement een nieuwe premier mogen aanduiden.

Volgens de nationale bisschoppenconferentie (Cenco), die de onderhandelingen heeft begeleid, is het akkoord rond, maar hebben alle betrokken partijen nieuwe eisen op tafel gelegd rond de voorziene termijnen en de details die in het akkoord staan. En daardoor kan de ondertekeningsplechtigheid, die voorzien was voor vandaag/zaterdag, voorlopig niet plaatsvinden. “Voor elke komma wordt er een uur gediscussieerd en dat kan zo doorgaan tot vanavond”, luidt het.
Volgens Joseph Olenghankoy van oppositiepartij Rassemblement moet het akkoord vandaag/zaterdag worden bevestigd omdat er nood is aan “vrede in het land”.

Bron: Belga