Turkije laat nog eens 94 verenigingen sluiten

door
Belga
Leestijd 1 min.

Meer dan vijf maanden na de mislukte staatsgreep hebben de Turkse autoriteiten nog eens 94 verenigingen wegens "een bedreiging voor de openbare orde" laten sluiten. De meeste daarvan zijn instellingen van de beweging rond de in de VS wonende prediker Fethullah Gülen. Dat deelde Binnenlandse Zaken mee. De Turkse regering acht Gülen verantwoordelijk voor de couppoging van 15 juli. De sluiting geschiedde in het kader van de uitzonderingstoestand, die na de mislukte staatsgreep werd uitgevaardigd, klinkt het voorts in de verklaring. Het gaat om verenigingen in 20 provincies.

Naast 42 instellingen, vermoedelijk van de Gülenbeweging, zijn er 26 wegens mogelijke banden met de verboden Koerdische afscheidingsbeweging PKK, 3 van de extreemlinkse DHKP-C, 19 van andere extreemlinkse bewegingen en 4 met veronderstelde banden met de terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) gesloten.

Eerder al werden volgens Binnenlandse Zaken meer dan 1.300 instellingen per decreet gesloten. Meer dan dan duizend daarvan worden gelinkt aan de Gülenbeweging.

bron: Belga