Trump wil zich na sancties tegen Rusland opnieuw concentreren op belangrijke dingen

Trump wil zich na sancties tegen Rusland opnieuw concentreren op belangrijke dingen

De Amerikaanse president-elect Donald Trump zal naar aanleiding van de Amerikaanse sancties tegen Rusland volgende week een ontmoeting hebben met de leiders van de Amerikaanse inlichtingendiensten, om verder op de hoogte gebracht te worden van de situatie. Hij verklaarde echter ook dat zijn land zich nu opnieuw moet concentreren op belangrijke dingen. Ondertussen heeft Rusland de sluiting aangekondigd van de Anglo-Amerikaanse school in Moskou, als eerste reactie op de sancties. “Het is tijd voor ons land om zich weer bezig te houden met grotere en belangrijkere zaken. Ik zal desalniettemin, in het belang van ons land en zijn geweldige burgers, een ontmoeting hebben met de leiders van de inlichtingendiensten volgende week om een update te krijgen over de situatie”, klinkt de korte mededeling van de president-elect.
De ontslagnemende president Barack Obama kondigde zoals verwacht donderdag aan dat de VS sancties opleggen tegen Rusland vanwege de veronderstelde hacking tijdens de presidentsverkiezingen. Zo verklaart Washington 35 diplomaten uit de Russische ambassade in Washington en het consulaat in San Francisco “non grata”, wat betekent dat ze het land uit moeten, en sluiten de VS twee Russische “recreationele” vestigingen. Er zijn ook sancties tegen de Russische inlichtingendiensten GRU en FSB.
Moskou, dat de beschuldigingen ontkent, liet al weten “adequaat” te reageren op de sancties. Volgens functionarissen zou Rusland de sluiting geëist hebben van de Anglo-Amerikaanse School of Moskou, schrijft CNN. Naar die school gaan kinderen van het Amerikaanse, Britse en Canadese ambassadepersoneel. Daarnaast zal het vakantiehuis van de Amerikaanse ambassade in Serebryany Bor, in de buurt van Moskou, gesloten worden.
De Russische ambassade in Groot-Brittannië tweette kort na de aankondiging van de sancties dat de acties van Obama een “déjà vu van de Koude Oorlog” zijn, en noemde de Amerikaanse administratie “onfortuinlijk”.

bron: Belga