Sociaaldemocraat Grindeanu nieuwe premier van Roemenië

Sociaaldemocraat Grindeanu nieuwe premier van Roemenië

Bijna drie weken na de parlementsverkiezingen in Roemenië is de weg vrijgemaakt voor een regeringsvorming. President Klaus Iohannis heeft sociaaldemocraat Sorin Grindeanu (43) tot nieuwe premier benoemd. Dat deelde zijn administratie in Boekarest mee. De voormalige minister van Communicatie wil een coalitie vormen met de sociaaldemocratische partij (PSD) en de kleine liberale partij ALDE. Met de benoeming van Grindeanu ging Iohannis in op het voorstel van PSD en ALDE. Oorspronkelijk hadden de sociaaldemocraten administratief experte Sevil Shhaideh voor de functie van eerste minister voorgedragen. Iohannis had dinsdag echter de moslima zonder enige argumentering afgewezen. PSD-voorzitter Liviu Dragnea had daarop Iohannis bedreigd met een afzettingsprocedure. Woensdag geraakte het partijbestuur van de PSD het toch eens om Grindeanu voor te dragen. Met zijn benoeming wendde Iohannis een dreigende staatscrisis af, omdat de president in Roemenië het voorstel van een meerderheidscoalitie in principe slechts eenmaal kan afwijzen.

Informaticus Grindeanu was voor zijn benoeming bestuurshoofd van het West-Roemeense district Timis. Analisten gaan er prat op dat hij niet zoals zovele andere Roemeense politici in corrupte machinaties verstrikt is geraakt. Zo kon PSD-voorzitter Dragnea zelf geen premier worden, omdat hij eerder wegens manipulatie van de verkiezingen een veroordeling had opgelopen. In Boekarest wordt dan ook vermoed dat Dragnea met de oorspronkelijke benoeming van de relatief onbekende Shhaideh een “plaatshouder” wilde installeren. Shhaideh heeft op bestuursniveau wel een goede naam, maar heeft op politiek vlak geen achterban.

Voor Iohannis kunnen echter andere argumenten een doorslaggevende rol gespeeld hebben om Shhaideh af te wijzen. Ze behoort tot de Tataarse minderheid in Roemenië en is moslima. De echtgenoot van Shhaideh, een Syrische Roemeen, heeft decennialang op het Syrische ministerie van Landbouw gewerkt. Op de sociale media stelde Akram Shhaideh zich voor als een vurige aanhanger van de Syrische president Bashar al-Assad en Hezbollah, de Libanese sjiitische militie die in de burgeroorlog aan de kant van Syrië strijdt. Iohannis en het Roemeens veiligheidsbestuur nemen het NAVO-lidmaatschap zeer ernstig. De regering Assad wordt imers beschouwd als een bondgenoot van Rusland en Iran.
Premier Grindeanu mag nu een regering vormen. Het regeringsprogramma moet dan nog een vertrouwensstemming van het parlement ondergaan.

bron: Belga