Nobelprijswinnaars willen dat VN Rohingya’s beschermen

Nobelprijswinnaars willen dat VN Rohingya's beschermen
Nobelprijswinnaars willen dat VN Rohingya's beschermen

Verschillende Nobelprijswinnaars vroegen de Verenigde Naties gisteren om de Rohingya’s, de moslimminderheid in Myanmar, in bescherming te nemen. Tegelijk uitten ze ook kritiek op de passieve houding van het de facto staatshoofd Aung San Suu Kyi, zelf een Nobelprijswinnares. In een open brief aan de Veiligheidsraad zeggen de ondertekenaars dat er zich “een menselijke tragedie afspeelt in Myanmar, die lijkt op een etnische zuivering en misdaden tegen de mensheid”.

De afgelopen weken sloegen meer dan 270.000 Rohingya’s in het noordwesten van het land op de vlucht voor een operatie van het leger, die gelanceerd werd als reactie op de aanval op de grensposten door gewapende mannen. Eens aangekomen in Bangladesh getuigden de vluchtelingen over gewelddaden door het Myanmarese leger, waaronder groepsverkrachtingen, moorden en folteringen. “De Rohingya’s zijn de meest vervolgde minderheid in de wereld”, zo stelt de open brief, die ook getuigenissen van slachtoffers bevat.

De ondertekenaars zeggen teleurgesteld te zijn dat Aung San Suu Kyi, ondanks de herhaaldelijke oproepen aan haar adres, geen initiatief nam om volwaardig burgerschap te garanderen aan de Rohingya’s. “Als leidster is het haar eerste verantwoordelijkheid om met moed, menselijkheid en medeleven leiding te geven.”

Concreet dringen de ondertekenaars er bij de VN op aan druk uit te oefenen op de regering van Myanmar om alle beperkingen op de humanitaire hulpverlening aan de Rohingya’s op te heffen, en eisen ze een onafhankelijk internationaal onderzoek naar de manier waarop ze behandeld worden.

Aan de 15 leden van de VN-Veiligheidsraad vragen ze om de kwestie “met spoed” op de agenda van de Raad te zetten, en aan de VN-secretaris-generaal om de komende weken een bezoek te brengen aan Myanmar.

In het overwegend boeddhistische Myanmar worden de Rohingya’s s als buitenlanders beschouwd, alhoewel sommigen onder hen er al generaties lang wonen. Ze worden zwaar gediscrimineerd en door het toegenomen boeddhistische nationalisme is het geweld tegen hen de laatste jaren toegenomen.

Bron: Belga