‘China gaat ivoorhandel verbieden tegen eind 2017’

China gaat tegen eind 2017 elke vorm van handel en het bewerken van ivoor in het land verbieden. Dat hebben de staatsmedia vrijdag aangekondigd. Die beslissing kan van groot belang zijn, aldus beschermers van de Afrikaanse olifanten. China gaat stap voor stap de bewerking en de verkoop van ivoor voor commerciële doeleinden verbieden tegen eind 2017, kondigde het officiële nieuwsagentschap Nieuw China aan, op basis van een regeringscommuniqué. “Tot die datum zullen de ordediensten blijven optreden tegen de illegale activiteiten verbonden met ivoor.”
Ivoor uit Afrika is erg gegeerd in China. De prijs voor dit statussymbool kan oplopen tot 1.050 euro per kilo.
Het totale verbod zal volgens Nieuw China 34 ivoorbewerkende bedrijven treffen en 143 handelscentra. Tegen maart 2017 zouden al tientallen zaken moeten sluiten.
Volgens natuurbeschermingsverenigingen werden vorig jaar meer dan 20.000 olifanten gedood voor hun ivoor. Volgens het World Wildlife Fund (WWF) leven er nog zowat 415.000 olifanten. De CITES-conventie, die in 1975 in voege trad, verbood in 1989 de ivoorhandel. Zoals andere landen, laat China de herverkoop van ivoor toe dat voor 1989 werd aangekocht, en beschikt het land over een voorraad die met toestemming van CITES werd aangekocht in 2008.

Bron: Belga