Burundese presdent zegt mogelijk vierde ambtstermijn na te streven

Burundese presdent zegt mogelijk vierde ambtstermijn na te streven

De Burundese president Pierre Nkurunziza heeft gezegd in 2020 een nieuwe gooi naar de macht te doen indien de Burundezen dit zouden willen. Dit laat vermoeden dat de crisis in zijn land zich zal doorzetten. “Gezien wij een land zijn dat door de wet wordt geregeerd en indien het volk zegt iemand toe te laten zich kandidaat (voor het hoogste ambt) te stellen zonder de wet te overtreden, indien het volk het vraagt, zullen wij het vertrouwen van het land, het vertrouwen van het volk niet beschamen”, zei Nkurunziza.
Opdat hij opnieuw zou kunnen kandideren, dient de grondwet met een tweederde meerderheid in het parlement gewijzigd te worden of moet er een volksraadpleging komen.

Bij zijn eedaflegging in 2015 had Nkurunziza beloofd in 2020 niet te zullen proberen opnieuw zichzelf op te volgen. “De belofte is gedaan in een specifieke context die kan veranderen indien burgers de vraag richten”, zei Nkurunziza vrijdag.

Sinds vorig jaar staat Burundi op stelten nadat Nkurunziza aankondigd had opnieuw het presidentschap te ambiëren, hoewel hij volgens de grondwet maar twee termijnen als staatshoofd kan hebben. Hij sleepte ook de verhoopte derde ambtstermijn in de wacht.
Een door de president opgerichte commissie was na een bevraging tot de slotsom gekomen dat de bevolking wilde dat er een einde kwam aan limieten op ambtstermijnen. Maar critici zeiden dat dit niet accuraat was omdat de bevolking niet eerlijk op de vraagstelling durfde te antwoorden.

bron: Belga