België herdenkt Australische militaire inspanningen tijdens Tweede Wereldoorlog

België herdenkt Australische militaire inspanningen tijdens Tweede Wereldoorlog

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders heeft vanochtend een krans neergelegd aan het Australian War Memorial in het centrum van Sydney, tijdens zijn missie naar Australië, Fiji en Nieuw-Zeeland. Didier Reynders (MR) nam deel aan een herdenkingsceremonie en legde een krans neer aan het ANZAC War Memorial in Hyde Park. Dat werd gebouwd in 1934 in nagedachtenis van de inspanningen die het Australische en Nieuw-Zeelandse leger (ANZAC) leverden tijdens de Eerste Wereldoorlog. Het monument is versierd met 120.000 sterren, die staan voor de vrijwilligers die vanuit New South Wales naar Europa vertrokken.

“België en Australië hebben een aantal historische banden, die soms ver terug gaan, zoals de Eerste Wereldoorlog”, legde Reynders uit. “Australië, dat op dat moment vijf miljoen inwoners had, stuurde honderdduizenden strijders op vrijwillige basis naar het Britse rijk in Europa. Bijna 60.000 kwamen om, wat betekent dat er meer Australische doden vielen dat Belgen tijdens de Eerste Wereldoorlog.”

Minister Reynders zei onder de indruk te zijn van de manier waarop de Australiërs de oorlog herdenken. “Soms heb ik de indruk dat de herinnering veel levendiger is in Australië, zelfs binnen families. Met uitzondering van enkele plaatsen in België zoals Ieper, waar elke dag de Last Post wordt herdacht.”

In 2017 zijn er nog verschillende evenementen gepland in België om de Australische rol tijdens de Eerste Wereldoorlog te gedenken, vooral in Ieper en Passendale. De Australische premier Malcolm Turnbull heeft bevestigd aanwezig te zullen zijn, zo zei Reynders vandaag aan de Australische pers.

bron: Belga