93 journalisten gedood tijdens de job in 2016

93 journalisten gedood tijdens de job in 2016

Het afgelopen jaar zijn wereldwijd 93 journalisten en mediaprofessionals gedood tijdens de job. Dat blijkt uit statistieken van de Internationale Federatie van Journalisten (IFJ), die vandaag gepubliceerd werden. De reporters in kwestie kwamen om nadat ze in een kruisvuur waren beland, of werden het slachtoffer van al dan niet gerichte (bom)aanslagen. Vooral Irak, Afghanistan en Mexico bleken in 2016 gevaarlijk terrein. Journalisten lopen vooral risico in landen die kampen met extremisme, terrorisme, gewapende conflicten of georganiseerde misdaad. Irak en Afghanistan bleken het gevaarlijkst. Daar kwamen in 2016 respectievelijk 15 en 13 reporters om het leven. Mexico vervolledigt de top 3 met 11 gedode mediaprofessionals. Ook Jemen, Guatemala, Syrië, India en Pakistan bleken riskant grondgebied.

In 2015 telde de IFJ wereldwijd nog 112 gedode journalisten. De daling in het totale aantal is volgens de federatie te danken aan Honduras, Libië, de Filipijnen en Zuid-Soedan, waar dit jaar beduidend minder reporters om het leven kwamen.
“Elke daling in het geweld tegen journalisten en mediapersoneel is natuurlijk altijd welkom”, aldus IFJ-Voorzitter Philippe Leruth. Toch zijn de statistieken volgens Leruth “geen reden tot troost of hoop”. “De veiligheidscrisis in de mediasector is nog niet ten einde”, klinkt het.

De IFJ roept regeringen wereldwijd op om “elke vorm van geweld, waaronder moorden en verdwijningen, snel en geloofwaardig te onderzoeken, om de fysieke integriteit en professionele onafhankelijkheid van journalisten te beschermen”.

bron: Belga