26 vrouwen mogelijks bevrucht met verkeerde zaadcellen

Foto Pixabay

Zo’n 26 vrouwen zouden weleens met het verkeerde sperma bevrucht kunnen zijn door een procedurefout. Dat meldt het IVF-laboratorium van het Medisch Centrum van Utrecht (UMC).

Minstens de helft van de vrouwen die de behandeling in het centrum heeft ondergaan, is ondertussen zwanger of bevallen. Ook zijn er zeker dertien embryo’s ingevroren waarbij het niet zeker is dat het juiste zaad gebruikt is.

Hoe is dit alles kunnen gebeuren? De gevolgde procedure heet Intra-cytoplasmic sperm injection (ICSI). Tijdens deze procedure wordt een zaadcel met een pipet geïnjecteerd in een eicel. Een labtechnicus zou voor de injectie tussen april 2015 en november 2016 pipetten gebruikt hebben met telkens eenzelfde rubberen top. Toen hij sporen van sperma terugvond op de top, heeft hij alarm geslaan.

via GIPHY

UMC overlegt momenteel met de betrokkenen over wat er gedaan moet worden. Het centrum heeft eveneens aangeboden om DNA-testen uit te voeren. Wat de uitkomst zal zijn, is nog niet duidelijk. Wel zou het niet zo verwonderlijk zijn als binnenkort een positie als labtechnicus vrijkomt in het IVF-laboratorium.