"VS zullen snel sancties opleggen tegen Moskou voor hacking"

door
Belga
Leestijd 1 min.

De ontslagnemende Amerikaanse president Barack Obama zal in de komende dagen sancties aankondigen tegen Moskou voor de vermeende hacking tijdens de recente Amerikaanse presidentsverkiezingen. Dat melden de Amerikaanse media woensdag. Volgens MSNBC, die anonieme bronnen citeert, kan de administratie al donderdag een reeks stappen aankondigen die economische en diplomatische sancties met zich meebrengen. Ook CNN spreekt van donderdag, terwijl de Washington Post schrijft dat "vanaf deze week" een aankondiging kan volgen.

Washington beschuldigt Moskou ervan achter een reeks cyberaanvallen te zitten tegen het computersysteem van de Democratische partij, en zo invloed uit te hebben geoefend op het verloop van de verkiezingen.

Klokkenluiderwesbite Wikileaks publiceerde gelekte e-mails van de partijleiding van de Democraten, en zou die e-mails via Rusland hebben verkregen. Volgens mediaberichten zou de CIA ontdekt hebben dat Rusland door de cyberaanvallen Donald Trump hebben willen helpen met het winnen van de verkiezingen. Het Kremlin ontkent de beschuldigingen.

Obama liet de afgelopen dagen al weten dat hij stappen zou ondernemen tegen Rusland voor de vermeende aanvallen. Hij heeft zijn Russische homoloog ook er rechtstreeks van beschuldigd betrokken te zijn, aangezien "er niet veel gebeurt in Rusland zonder de goedkeuring van Vladimir Poetin".

bron: Belga