VS sanctioneren Rusland na veronderstelde hacking tijdens presidentsverkiezingen

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Verenigde Staten van Amerika sanctioneren Rusland als reactie op de veronderstelde Russische hacking tijdens de presidentsverkiezingen. De afscheidnemende president Barack Obama heeft het daartoe reikende besluit vandaag ondertekend. Zo verklaart Washington 35 diplomaten uit de Russische ambassade in Washington en het consulaat in San Francisco "non grata", wat betekent dat ze het land uit moeten.

Twee Russische "recreationele" vestigingen, in de staten Maryland en New York, en die door "Russisch personeel worden gebruikt voor inlichtingen-gerelateerde doeleinden", gaan dicht. Er zijn sancties tegen de Russische inlichtingendiensten GRU en FSB, vier hooggeplaatste officieren van de GRU en drie bedrijven die veronderstelde ondersteuning hebben geboden aan de cyberoperaties van de GRU.

Obama beloofde nog andere maatregelen, "op het moment dat wij kiezen" en waarvan sommige geheim blijven. Volgens het Amerikaanse staatshoofd komen de strafmaatregelen er na "herhaaldelijke vertrouwelijke en publieke waarschuwingen" aan de Russische regering. Ze zijn een "noodzakelijk en gepast" antwoord op pogingen van Rusland "om de Amerikaanse belangen te schaden, in schending van de geldende internationale gedragsnormen".

"Alle Amerikanen zouden gealarmeerd moeten zijn door de Russische acties", zei Obama. Russische inmenging in de VS-verkiezingen via cyberhacking is "onaanvaardbaar en wordt niet getolereerd". De Amerikaanse president riep zijn bondgenoten op om in te gaan tegen Russische pogingen tot "inmenging in het democratisch proces".

Het Kremlin heeft eerder al ontkend met cyberoperaties zich met de Amerikaanse verkiezingen te hebben bemoeid.

Bron: Belga