Verlof voor adoptie- en pleegouders stapvoets gelijkgeschakeld met ouderschapsverlof

door
Belga
Leestijd 2 min.

Ouders die pas een kindje hebben geadopteerd, of die een pleegkind voor een langere periode opvangen, krijgen als alles goed gaat op termijn evenveel verlof als biologische moeders en vaders. Dat zijn meerderheidspartijen N-VA, CD&V en Open Vld overeengekomen. Volgens Kamerlid Kristien Van Vaerenbergh (N-VA), die het dossier opvolgt, is het de bedoeling om het wetsvoorstel in de loop van volgend jaar goed te keuren, om het verlof daarna stap per stap uit te breiden. De volledige gelijkschakeling zou wel pas in 2027 een feit zijn. Adoptieouders in ons land hebben nu recht op 0 tot 6 weken verlof, afhankelijk van de leeftijd van hun adoptiekindje. Het pleegzorgverlof, voor ouders die pleegkinderen gedurende een langere periode opvangen, duurt 6 dagen. Ter vergelijking: biologische ouders krijgen vijftien weken moederschapsrust en twee weken vaderschapsverlof.

"Iedereen binnen de meerderheid is het erover eens dat er iets aan die ongelijkheid moet worden gedaan", zegt Van Vaerenbergh. "Ouders van adoptie- en pleegkinderen moeten evenveel tijd krijgen om zich aan die nieuwe situatie aan te passen." Inhoudelijk staan de meerderheidspartijen heel dicht bij een akkoord. Daarin wordt het verlof voor adoptie- en pleegouders geleidelijk aan gelijkgeschakeld met dat voor biologische ouders.

In eerste instantie zouden pleeg- en adoptieouders sowieso starten met zes weken verlof, ongeacht de leeftijd van het kind. Vanaf 2019 moeten er dan extra weken bijkomen, om zo tegen 2027 te landen op een adoptieverlof van 17 weken. Enige struikelblok is de financiering. De maatregel moet budgetneutraal zijn, en dat geld moeten de parlementsleden nog ergens zien te vinden. "Maar ik heb er goede hoop op dat dat gaat lukken. In de loop van 2017 zouden we moeten kunnen landen", aldus nog Van Vaerenbergh.

bron: Belga