Muyters verstrengt vanaf 1 januari de vrijstelling wegens studie of stage voor werkzoekenden

Muyters verstrengt vanaf 1 januari de vrijstelling wegens studie of stage voor werkzoekenden

Alleen als de stage, opleiding of studie die je volgt, past in je traject naar werk, zal je als werkzoekende van de VDAB nog een vrijstelling kunnen krijgen voor beschikbaarheid tot de arbeidsmarkt. De regeling gaat op 1 januari 2017 van start, meldt Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) vandaag.
De algemene regel is dat werkzoekenden zich altijd beschikbaar moeten houden voor de arbeidsmarkt en dus actief een job moeten zoeken, maar wie studeert, een opleiding volgt of een stage doet, kan daarvoor een uitzondering krijgen. “Opleidingen zijn voor vele werkzoekenden noodzakelijk om hun weg te vinden op de arbeidsmarkt”, zegt minister Muyters. “Maar niet elke opleiding is voor elke werkzoekende een even nuttige stap. Met de VDAB gaan we uit van maatwerk: we kijken op individuele basis hoe we de afstand tot de arbeidsmarkt best kunnen overbruggen. Als dat een studie, opleiding of een stage is, spreken we dat af met de werkzoekende en zal hij voor de tijd dat die opleiding duurt ook een vrijstelling krijgen. Dat is logisch.” Maar een cursus volgen gewoon om iets om handen te hebben, zal voortaan niet meer kunnen: de opleiding moet wel degelijk te maken hebben met de job die men op het oog heeft.

Tijdens de periode van de vrijstelling moet de werkzoekende zelf geen werk zoeken en niet verplicht op vacatures ingaan. Hij wordt wel nog individueel opgevolgd door de trajectbegeleider die op gezette tijden contact neemt om na te gaan hoe het met de werkzoekende gaat. De vrijstellingen worden voor maximaal 1 jaar gegeven, en kunnen uiteraard jaarlijks verlengd worden als dat nog steeds in het traject past.

bron: Belga