Didier Reynders ontmoet Australische minister van Multiculturalisme

door
Belga
Leestijd 2 min.

Op de tweede dag van zijn bezoek aan Australië heeft minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) vandaag een ontmoeting gehad met de minister van Multiculturalisme in de deelstaat New South Wales, John Ajaka. De twee ministers hadden het onder meer over de terroristische dreiging en over de integratie van vluchtelingen, uitdagingen waar beide landen mee te maken krijgen. De tweede dag van het bezoek van Reynders stond vooral in het teken van terrorisme. Reynders en Ajaka hadden een ontmoeting waarin ze het onder meer hadden over het veiligheidsprobleem, waar ook Australië mee te maken krijgt. Het land werd op Kerstmis nog opgeschrikt door een op het nippertje verijdelde terreuraanslag, die Melbourne zou treffen.

Beide ministers hadden het ook over de Syriëstrijders, een probleem dat ook in Australië bestaat. Zowat 200 Australiërs zijn al vertrokken naar conflicthaarden in het Midden-Oosten. "Het verschil met ons land is dat Australië die strijders niet laat terugkomen", aldus Reynders. "De autoriteiten waken erover dat die mensen niet terugkeren omdat ze een gevaar vormen voor de maatschappij. Dat ligt bij ons veel moeilijker, omdat ze via verschillende routes doorheen Europa in België kunnen geraken", besloot de minister.

Reynders en zijn Australische collega brachten daarna nog een bezoek aan een centrum in Sydney dat vluchtelingen en migranten helpt in te burgeren in het land. De minister loofde het Australische integratieprogramma, dat nieuwkomers verplicht moeten volgen. "Hier is het vanzelfsprekend dat migranten de taal leren, dat ze zich integreren op de arbeidsmarkt en dat ze de Australische normen en waarden leren kennen. Dat debat woedt bij ons nog altijd", aldus Reynders.

Bron: Belga