Congolees parlementslid van oppositie veroordeeld tot 5 jaar cel

Congolees parlementslid van oppositie veroordeeld tot 5 jaar cel

Congolees parlementslid van de oppositie Franck Diongo is gisteren veroordeeld tot een celstraf van vijf jaar omdat hij drie militairen van de Republikeinse Garde zou hebben ontvoerd en mishandeld op 19 december, de laatste dag van het mandaat van president Joseph Kabila. Dat werd vernomen uit goede bron. Diongo, de voorzitter van de Mouvement lumumbiste progressiste (MLP), werd berecht door het Hooggerechtshof van Kinshasa. Hij werd ervan beschuldigd drie militairen te hebben vastgehouden bij hem thuis tijdens de massale protesten Kabila, maar volgens zijn partij was het incident opgezet spel. De advocaten van Diongo, die menen dat het Hooggerechtshof niet bevoegd is voor de zaak, spreken van een “politiek proces” tegen hun cliënt, die zich vanwege zijn gezondheidstoestand niet kon verdedigen. De partijleider werd uiteindelijk veroordeeld tot vijf jaar cel.

Het vonnis kwam er op een moment dat de meerderheid en de oppositie aan het onderhandelen zijn over een akkoord om een einde te maken aan de politieke crisis in de Democratische Republiek Congo door de weigering van president Kabila om af te treden, hoewel zijn mandaat op 19 december afliep.

Het afgelopen jaar werden tientallen tegenstanders van Kabila gearresteerd vanwege politiek gemotiveerde klachten, aldus mensenrechtenactivisten. De bevrijding van politieke gevangenen is een van de hoeksteden van de onderhandelingen. De verschillende partijen hopen het akkoord vrijdag te kunnen ondertekenen.

bron: Belga