2016 gaat op in mist en nevel, nieuwe jaar begint met gedruppel en gevlok

2016 gaat op in mist en nevel

Vanmiddag verwacht het KMI hardnekkige lage wolken en mist in het noordwesten van het land. Elders is het vaak zonnig. De maxima schommelen tussen 0 en +4 graden ten zuiden van Samber en Maas, en tussen -1 en +3 graden elders. Vannacht is er ook plaatselijk kans op vorming van aanvriezende mist of nevel. De minima liggen tussen -2 tot lokaal -8 graden. Morgenochtend zijn er op vele plaatsen lage wolken en aanvriezende mist. In de loop van de dag komen er meer opklaringen. In de late namiddag neemt de bewolking in het westen opnieuw toe. De maxima liggen tussen +1 en +5 graden in de Ardennen en rond +2 of +3 graden elders.

Zaterdag, na een koude nacht en het oplossen van eventuele nevel of aanvriezende mistbanken, wordt het zwaarbewolkt maar droog op wat motregen na. In de Ardennen is de kans op zon groter. Maxima van -1 graad in het uiterste zuiden tot +7 graden aan zee.

Zondag is het zwaarbewolkt met soms wat lichte neerslag en koud met temperaturen tot +1 of +2 graden in het centrum. In
de loop van de avond wordt het geleidelijk zachter. Tijdens de nacht van zondag op maandag trekt een storing van west naar oost over het land. Er valt regen of smeltende sneeuw en ten zuiden van Samber en Maas verwacht het KMI sneeuw. In Hoog-België kan enkele centimeters sneeuw vallen. Tijdens de nacht is er ook kans op vorming van ijsplekken. Nadien ruimt de wind naar het noordwesten en wordt het wisselvallig met buien in het begin van volgende week. Het wordt wisselend bewolkt met enkele buien, maar nog winterse- of sneeuwbuien in de Ardennen. Maxima tot 5 graden in het centrum van het land.

Het KMI waarschuwt voor mogelijke CO-intoxicatie door het gebruik van waterverwarmingstoestellen en van vuurhaarden tijdens de laatste dagen van het jaar . “Let op bij symptomen als hoofdpijn of neiging tot braken”, aldus de weerdienst.

bron: Belga