Trump: “Obama behandelt Israël met ‘complete verachting'”

Trump: "Obama behandelt Israël met 'complete verachting'"

De Amerikaanse president-elect Donald Trump heeft de zittende president er op Twitter van beschuldigd Israël met “complete verachting en gebrek aan respect” te behandelen. “Ze (de Israëli’s, red.) hadden een grote vriend in de Verenigde Staten, maar dat is niet langer het geval”, tweette Trump. “Het begin van het einde was de afschuwelijke Irandeal, en nu dit (VN). Hou moed, Israël, 20 januari komt er snel aan!” Trump uitte ook nog kritiek op de moeilijkheden die hij zou ondervinden bij de machtsoverdracht. De kritiek van Trump komt er kort voor de Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken John Kerry een toespraak houdt over de Amerikaanse visie op het vredesproces in het Midden-Oosten.
Vorige week al onthielden de Verenigde Staten zich bij de stemming in de VN-Veiligheidsraad over een resolutie waarin het Israëlische nederzettingenbeleid veroordeeld werd. Washington spreekt normaal gezien zijn veto uit bij zulke resoluties.

Nog vandaag uitte Trump kritiek op de moeilijkheden die hij zou ondervinden bij de machtsoverdracht. “Ik doe mijn best om de vele opruiende verklaringen van president Obama en obstakels te negeren. Dacht dat het een vlotte machtsoverdracht ging worden – NOT!” Om wat voor verklaringen of obstakels het gaat, maakte hij niet duidelijk. Twee dagen na de verkiezingen ontmoetten de twee elkaar in het Oval Office. Kort na die ontmoeting was Trump nog vol lof over Obama, maar dat lijkt voor de president-elect slechts een vage herinnering.

bron: Belga