Burgemeester van Molenbeek pleit voor herziening van dotaties politiezones

Burgemeester van Molenbeek pleit voor herziening van dotaties politiezones

Françoise Schepmans (MR), de burgemeester van de Brusselse gemeente Sint-Jans-Molenbeek, wil een een herziening van de federale dotaties voor politiezones. Dat heeft ze gezegd in een reactie op het nieuws dat de zwaarbelaste politiezone Brussel-West, waar ook Molenbeek onder valt, in 2017 verhoudingsgewijs de laagste federale dotatie van alle Brusselse zones krijgt. De verdeelsleutel is nog gebaseerd op bevolkingscijfers uit 2001, en is volgens Schepmans niet aangepast aan de demografische ontwikkelingen. Volgens Schepmans werd de dotatie in 2001 al verkeerd berekend voor het noordwesten van Brussel, met de “lastige” gemeenten Molenbeek en Koekelberg. De verdeelsleutel uit 2001 is volgens haar niet alleen gebaseerd op bevolkingscijfers of op het aantal sociale huurders, maar ook op het aantal rijkswachters dat er werkte, in het kader van de fusie tussen rijkswacht en politie. De zone Brussel-West telde toen erg weinig rijkswachters, waardoor ze te weinig middelen kreeg, hekelt Schepmans.

De norm uit 2001 moet volgens de burgemeester herbekeken worden. “Het bevolkingsaantal van Molenbeek is met 30 procent gegroeid op 15 jaar tijd. In ander gemeentes, zoals Watermaal-Bosvoorde, is de populatie zelfs gekrompen”, zegt ze.
Schepmans benadrukt dat de gemeentes in de zone West zelf ook hun duit in het zakje hebben gedaan, ondanks het feit dat de meeste zélf met budgettaire moeilijkheden kampen. “De federale dotatie bedraagt iets meer dan 14,3 miljoen euro. De dotaties van de gemeentes in de zone West bedragen bijna 50 miljoen euro, waarvan 21,5 miljoen uit Molenbeek”, klink het. “De gemeentelijke dotatie is in 5 jaar tijd met 5 procent gestegen, terwijl de federale maar met 0,8 procent is gegroeid”.

Minister Jan Jambon (N-VA) gaf vandaag toe dat er scheeftrekkingen zijn, maar wil de dotaties niet aanpassen. “Dat is te omslachtig”, liet hij via zijn woordvoerder weten. Begrijp: als hij een gemeente iets extra wil geven, moet hij een andere iets afpakken, en dat ligt delicaat.

bron: Belga