Bezoek minister Reynders aan Australië - Belgische campagne voor VN-Veiligheidsraad in Australië, Nieuw-Zeeland en Fiji

door
Belga
Leestijd 2 min.

Tijdens zijn bezoek aan Australië voert minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders ook campagne voor de Belgische kandidatuur voor een zetel als niet-permanent lid in de VN-Veiligheidsraad, in 2019 en 2020. Hij ontmoette zijn Australische ambtsgenote Julie Bishop. Later trekt hij nog naar Fiji en Nieuw-Zeeland. "We proberen niet enkel contacten te hebben in Brussel met al mijn collega's, maar we proberen ons ook naar een aantal landen te begeven", aldus de minister. Volgende week trekt hij nog naar Nieuw-Zeeland en de Fiji-eilanden. Het is de eerste keer dat een Belgische ministeriële delegatie die eilanden aandoet. "Het gaat erom in de hele regio, niet enkel Australië en Nieuw-Zeeland maar ook in de eilanden van de Stille Oceaan, het belang te tonen van de Belgische kandidatuur voor de Veiligheidsraad, en de bilaterale betrekkingen te versterken".

Vandaag ontmoette Reynders tijdens een werklunch Julie Bishop, de Australische minister van Buitenlandse Zaken. Met haar had hij het ook over de Belgische campagne. Er staan nog andere bilaterale ontmoetingen op de agenda, onder andere op 3 januari in Fiji en 6 januari in Nieuw-Zeeland.

De Belgische campagne draagt de slogan 'Consensus smeden, bouwen aan vrede', met het oog op de verkiezingen in 2018. Twee niet-permanente zitjes in de V-raad worden toegekend aan West-Europese landen. Behalve België zijn ook Israël en Duitsland kandidaat.

België is een van de stichtende leden van de Verenigde Naties. Paul Henri Spaak was de eerste voorzitter in 1946 van de Algemene Vergadering. Ons land zetelde al in de Veiligheidsraad in 1947-48, 1955-56, 1971-72, 1991-92 en 2007-2008.

De Veiligheidsraad telt vijftien leden, waaronder vijf permanente: de VS, Rusland, China, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk. Deze hebben een vetorecht. Daarnaast maken ook tien niet-permanente leden deel uit van de raad. Die worden telkens voor een termijn van twee jaar verkozen door de Algemene Vergadering van de VN.

Bron: Belga