Amerikaanse politie wil gadget gebruiken in moordzaak

Foto AFP / R. Beck

Een moordzaak in de Amerikaanse staat Arkansas zou wel eens een technologisch tintje kunnen krijgen. De politie heeft Amazon gevraagd om gegevens van de persoonlijke assistent ‘Echo’ vrij te geven in verband met de zaak.

James Bates staat volgend jaar terecht voor de moord op Victor Collins. Tijdens het onderzoek, trof de politie heel wat technologische gadgets aan in het huis van Bates. Een daarvan is Amazon Echo, een persoonlijke assistent die met spraakopdrachten aangestuurd wordt. Normaal gezien worden gesprekken wel enkel opgenomen nadat het stemcommando ‘Alexa’ gebruikt is.

Maar omdat de microfoon van het toestel in principe altijd ingeschakeld is, heeft de politie

Amazon Echo
Een Amazon Echo Foto: Brewbooks

aan Amazon gevraagd om de gegevens van de nacht van de moord vrij te geven. Het e-commercebedrijf heeft die aanvraag geweigerd. “Amazon geeft geen informatie van klanten vrij tenzij we een wettelijk bindend verzoekschrift krijgen”, reageert een woordvoerder van Amazon bij Engadget.

Naast de Echo vond de politie nog een technologische watermeter. Die toont aan dat er 530 liter water gebruikt werd in de nacht waarin de politie het slachtoffer in het bubbelbad van de verdachte vond. Maar mag die informatie wel gebruikt worden?

De advocaat van Bates betoogt van niet. “Je verwacht dat je privacy hebt in je eigen huis. Ik heb er problemen mee dat de politie technologie, die ons leven verbetert, tegen ons zou gebruik”, aldus Kimberley Weber. Als de politie met deze soort data een moord kan oplossen, is de grens tussen privacyinbraak en legaal bewijsmateriaal natuurlijk iets ingewikkelder.