Kleinste lidstaat Malta moet EU door woelige wateren loodsen

door
Belga
Leestijd 2 min.

Het aantreden van Donald Trump als Amerikaans president, de start van de Brexit-onderhandelingen, verkiezingen in Nederland en Frankrijk... Het wordt alle hens aan dek om de Europese Unie de komende zes maanden doorheen woelige wateren te laveren. Het roer komt in handen van het piepkleine Malta, dat vanaf 1 januari voor het eerst het voorzitterschap waarneemt. Malta bestrijkt niet meer dan 316 vierkante kilometer en telt amper 415.000 inwoners. De kleine archipel ten zuiden van Italië trad in 2004 tot de Europese Unie toe als kleinste lidstaat ooit. Toch moet Malta, waar de sociaaldemocraat Joseph Muscat sinds 2013 de regering leidt, vanaf januari voor het eerst het roterende voorzitterschap van de Europese Unie waarnemen. Nu is zo'n voorzitterschap sinds het verdrag van Lissabon veel van zijn allure kwijt. Het is voornamelijk aan Europees president Donald Tusk en hoge vertegenwoordigster Federica Mogherini om de lidstaten op één lijn te krijgen over de grote vraagstukken, zoals de relaties met Trump, de Russische president Vladimir Poetin of de Turkse president Recep Tayyip Erdogan, Brexit, de vluchtelingenkwestie, de uitbouw van een Europese defensie...

Maar toch zullen ook de Maltezen vol aan de bak moeten. Ze hanteren de voorzittershamer op de ministerraden, waar de komende maanden onder meer de vele aspecten van de Brexit-onderhandelingen, de hervorming van de asielregels, de toekomst van Schengen, een stapel veiligheidsmaatregelen, de verdeling van de klimaatinspanningen, nieuwe regels tegen sociale dumping en de eenmaking van de energiemarkten en digitale markten op de agenda staan. Daarbij moeten ze ook steeds compromissen smeden met het Europees Parlement.

Niettemin genieten de Maltezen een voorrecht dat de meeste roterende voorzitterschappen niet meer genoten sinds de vroege jaren 2000, namelijk een Europese top op eigen bodem organiseren. Begin februari strijken de staatshoofden en regeringsleiders neer in de hoofdstad Valletta om verder te werken aan een toekomstproject voor de Europese Unie na het traumatiserend Brexit-referendum. Dat project moet in maart boven de doopvont gehouden worden in Rome, waar dan de zestigste verjaardag van het verdrag in de bloemetjes wordt gezet.

bron: Belga