Heropstart Franse nucleaire capaciteit verloopt trager dan verwacht

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Franse elektriciteitsproducent EDF gaat drie kernreactoren die normaal nog dit jaar opnieuw in gebruik moesten worden genomen, pas in de tweede week van januari opstarten. Dat meldden verschillende Franse media, op basis van een bericht van EDF aan de regulator. Dat betekent dat er op 1 januari nog altijd tien reactoren van het bedrijf buiten dienst zullen zijn. Het gaat om de reactoren Tricastin 4, Bugey 4 en Civaux 2 die ten laatste op 14 januari opnieuw in dienst zouden worden genomen. Daarentegen zouden vandaag/maandagavond, zoals gepland, twee kernreactoren heropgestart worden.

EDF verwijst voor het uitstel naar de mindere vraag naar energie in de periode tussen de feestdagen. De situatie in Frankrijk is ook van belang voor de energiebevoorrading in ons land. Frankrijk telt 58 kerncentrales en is traditioneel een exporteur van elektriciteit. Maar nu liggen er omwille van veiligheids- en onderhoudsredenen veel reactoren stil en kampen onze zuiderburen met de laagste nucleaire capaciteit in tien jaar.

Op piekmomenten zorgde dit er al voor dat Frankrijk stroom moest invoeren. Elektriciteit wordt zo duurder en het kan niet worden uitgesloten dat België deze winter -voor het eerst in zijn geschiedenis- de strategische reserve zal moeten activeren.

bron: Belga