Turkije vraagt België om gülenisten uit te leveren

De dienst internationale samenwerking in strafzaken van de Federale Overheidsdienst Justitie heeft van Turkije zes verzoeken gekregen om Turken voorlopig aan te houden met het oog op hun uitlevering. Volgens de FOD worden ze vermoedelijk vervolgd voor “al dan niet vermeende banden met de Gülenbeweging of de couppoging van 15 juli 2016”, schrijft De Standaard zaterdag. Wie de zes gezochte Turken in ons land zijn en of het vaststaat dat zij in ons land ondergedoken zijn, wil de FOD Justitie niet zeggen. De dossiers bevatten gerechtelijke informatie en zijn confidentieel.
Volgens De Standaard is het echter goed mogelijk dat er enkele diplomaten bij zouden zijn. In september liet minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) zich in de Kamer ontvallen dat onder de Turkse asielzoekers in ons land “onder meer zes personen met een diplomatiek paspoort” waren.
De woordvoerder van de Turkse ambassade in Brussel zegt niets te weten van de vraag van zijn land om de zes aan te houden en uit te leveren.
Of ons land de bewuste personen zal uitleveren, is nog niet bekend. De FOD Justitie wijst erop dat er een lange procedure en “grondige analyse” aan voorafgaat.

bron: Belga