Poetin hoopt antiterreursamenwerking met Westen te vernieuwen

Poetin hoopt antiterreursamenwerking met Westen te vernieuwen
Poetin hoopt antiterreursamenwerking met Westen te vernieuwen

Moskou wil de samenwerking met het Westen vernieuwen in de strijd tegen terreur, zo zei Russisch president Vladimir Poetin op zijn jaarlijkse persconferentie vrijdag. Hij zei ook dat Rusland niet uitsluit Georgische burgers vrij te stellen van visumplicht, zo meldt het Russische staatspersbureau Tass. “We zijn geëngageerd om zo’n relatie uit te bouwen tussen Rusland en Europa, om gezamenlijke oplossingen te vinden voor huidige uitdagingen”, zei Poetin. “Een daarvan is zeker en vast de oorlog tegen terreur. We leven mee met de nabestaanden van zij die in Berlijn zijn gedood en wensen de gewonden een spoedig herstel toe.”

Volgens Poetin kan krachtdadig tegen terreurdreiging worden opgetreden door de krachten te bundelen. “Hoe kunnen we de handen in elkaar slaan als ons sancties zijn opgelegd en wij als reactie beperkingen hebben opgelegd? (…) Ik ben erg hoopvol dat dit (de samenwerking, nvdr.) zal worden hernieuwd”, aldus nog Poetin.

Tijdens de twaalfde jaarlijkse persconferentie sneed Poetin ook Georgië aan. Rusland zou het land een visumvrijstelling kunnen toekennen, zei hij. “Visumbeperkingen in Europa zijn een relikwie van het verleden, ongeacht of we nu spreken van Oekraïne of Georgië”, zei hij. Poetin vindt dat alle landen zouden moeten worden vrijgesteld van een visumplicht.

“Wat betreft Rusland en Georgië, is het visumregime niet ingevoerd uit het niets. Het was het resultaat van conflict”, aldus Poetin. Tussen Tbilisi en Moskou heersen immers al jarenlang spanningen over onder andere de Georgische separatistische regio Zuid-Ossetië. Georgië beschouwt het als deel van het grondgebied. Het kwam in 2008 tot een korte oorlog tussen Georgië en Rusland in het gebied.
“We moeten een normalisering van de bilaterale betrekkingen in overweging nemen. Ik sluit niet uit dat kan worden afgezien van visa voor Georgische burgers.”

De jaarlijkse persconferentie van Poetin duurde bijna vier uur. Hij gaf er antwoord op de vragen van zowat 50 journalisten.

Bron: Belga