Nog altijd “onveilige” blusdekens te koop

Nog altijd "onveilige" blusdekens te koop

Er zijn nog altijd branddekens te koop, die niet vermelden dat ze niet geschikt zijn om over een brandende frietketel te gooien. Dat heeft minister van Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V) vandaag gezegd in De Inspecteur op Radio 2. De minister verplichtte de producenten een jaar geleden om op dergelijke blusdekens een waarschuwing aan te brengen. Uit recente controles blijkt dat -hoewel het merendeel van de producenten zich aan de afspraken houdt- er toch nog exemplaren te koop zijn die de consumenten niet waarschuwen. De problemen met blusdekens werden een tweetal jaar geleden aangekaart door Test-Aankoop. Toen bleek dat veel blusdekens helemaal geen nut hadden of zelfs contraproductief werkten in het geval van een frituurbrand. De consumentenorganisatie pleitte er toen voor de bewuste dekens uit de winkelrekken te halen.

Minister Peeters verplichtte de producenten in kwestie daarop om een waarschuwing aan te brengen op blusdekens, als deze niet geschikt zouden zijn voor frituurbranden. Als ze dat label niet aanbrachten, konden de dekens uit de rekken worden gehaald. Uit recente controles bij 2.819 dekens blijkt dat de meeste producenten zich aan hun woord houden, zo zei Peeters vandaag. “We hebben het kaf van het koren gescheiden”, aldus de minister. “Toch werden een aantal dekens teruggeroepen, en werden er zelfs een paar vernietigd.”

De minister waarschuwde er wel voor, dat de verkoop van blusdekens via het internet veel moeilijker controleerbaar is. “Op het internet is er nog werk aan de winkel”, luidde het.

bron: Belga