Muyters wil meer jongeren leren coderen

Muyters wil meer jongeren leren coderen

Vlaams minister van Innovatie Philippe Muyters heeft een plan klaar om meer jongeren in Vlaanderen te leren coderen. Met zijn ‘ICT-impulsplan’ wil de N-VA-minister jongeren zo veel mogelijk kansen geven om hun informatica- en computervaardigheden op te krikken. Verschillende initiatieven zoals CoderDojo en CodeFever, die jongeren buiten de schooluren leren coderen, zullen daarvoor de komende jaren ondersteuning krijgen vanuit de Vlaamse overheid. Dat heeft minister Muyters vrijdag bekendgemaakt. Een belangrijk deel van de jobs van de toekomst zal zich in de ICT-sector ontwikkelen. De nood aan computerjobs als softwareontwikkelaar en programmeur zal niet meteen verminderen. Die boot mag Vlaanderen niet missen, meent minister Muyters. “Basiskennis van informatica is cruciaal in de digitale wereld waarin we vandaag leven. De informatie- en communicatietechnologie is niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Het is een evolutie die zich de komende jaren enkel nog maar zal versterken”, aldus Muyters.

De N-VA-minister komt daarom op de proppen met een ‘ICT-impulsplan’. Dat plan moet de digitale geletterdheid van jongeren verhogen. Het plan bestaat uit vier onderdelen. Zo krijgen de academies die zich richten op STEM (Science, Technology, Engineering en Mathematics) en die gecoördineerd worden door Technopolis 160.000 euro extra per jaar. CoderDojo, een gratis vrijwilligersinitiatief om jongeren te leren programmeren, sites bouwen, enz. krijgt 80.000 euro aan ondersteuning.

Verder kan CodeFever de komende jaren rekenen op 250.000 euro per jaar om in totaal 10.000 kinderen te leren coderen. En tot slot gaat er 250.000 euro voor twee jaar naar de opstart van CodeClubs waar geïnteresseerde kinderen op de middag of na de lesuren ICT-lessen kunnen krijgen.

bron: Belga