"Zeer ernstige twijfels" over boekhouding filmproducent Corsan

door
Belga
Leestijd 2 min.

De curatoren van het failliete Corsan stellen zich luidop vragen bij het waarheidsgetrouwe karakter van de jaarrekeningen van het filmhuis. "We krijgen steevast vage en ontwijkende antwoorden", klinkt het. Alle elf personeelsleden - van wie er meerdere langdurig ziek bleken - kregen intussen ook hun ontslagbrief. Na een maandenlange doodsstrijd legde de filmproducent vorige week de boeken neer. Bedrijven en zelfstandigen die de afgelopen jaren via het taxsheltersysteem tienduizenden tot miljoenen euro's investeerden, dreigen hun geld te verliezen. Voor films die niet af zijn of geen fiscale attesten krijgen, moet het belastingvoordeel worden teruggestort.

De curatele is intussen aan het werk gegaan en heeft al verschillende gesprekken gevoerd met de bestuurders, Paul Breuls, zijn echtgenote Marie-Louise Vanthilt en zijn broer Johan Breuls. Ze stellen zich ernstige vragen. "Op de jaarrekeningen staat een zeer indrukwekkend immaterieel actief ingeschreven, maar als we de bestuurders vragen wat er achter de cijfers zit, krijgen we steevast het zeer vage antwoord dat het filmrechten zijn en dat het zeer ingewikkeld is om concreet aan te tonen om welke rechten het precies gaat en met welke documenten deze aangetoond kunnen worden", zegt curator Nick Peeters.

Intussen hebben de curatoren ook het personeel van Corsan ontslagen. Het gaat om elf personen. "Eén persoon was nog werkelijk actief. Een aantal van hen bleek langdurig ziek, gedemotiveerd door de hele toestand", zegt Peeters nog. Tegen Corsan loopt een gerechtelijk onderzoek. Financieel regulator FSMA bekijkt of er fouten zijn gemaakt in verband met prospectussen.

bron: Belga