Levert sp.a nieuwe voorzitter na vertrek Delpérée?

Levert sp.a nieuwe voorzitter na vertrek Delpérée?

Het ziet ernaar uit dat sp.a’er Dirk Van der Maelen de voorzittershamer krijgt van de onderzoekscommissie naar Kazachgate, nu cdH’er Francis Delpérée daaraan verzaakt heeft. Delpérée houdt immers wel vast aan zijn zitje in de commissie, terwijl cdH geen tweede lid heeft om als voorzitter naar voren te schuiven. Zeker is het allemaal nog niet. Er doet immers ook nog een scenario de ronde waarbij Delpérée titelvoerend voorzitter zou blijven, maar het voorzitterschap de facto in handen zou komen van de eerste ondervoorzitter: Sophie De Wit van N-VA.

Delpérée mikt volgens sommigen zelf op die piste. In zijn persbericht zegt hij ook slechts dat hij verzaakt aan “de uitoefening van het voorzitterschap”. Bronnen hogerop bij cdH zijn echter formeel: de Franstalige humanisten zien af van het voorzitterschap. Ook voor de meerderheid is de piste-Delpérée absoluut niet verteerbaar, zo valt elders te horen.

En dus komt sp.a’er Van der Maelen nadrukkelijk in beeld. “Het is belangrijk dat we zo dicht mogelijk bij de verdeelsleutel-D’Hondt blijven, waardoor het voorzitterschap naar sp.a zou gaan”, bevestigen meerderheidsbronnen. De Vlaamse sociaaldemocraat zelf had alleszins nog geen vraag in die zin ontvangen, zo liet hij aan Belga verstaan.

Afgeklopt is er echter nog niet. Om 13.45 uur komt het bureau van de onderzoekscommissie samen om zich over de kwestie te buigen.

bron: Belga