Francis Delpérée wordt geen voorzitter Kazachgate-commissie

Francis Delpérée wordt geen voorzitter Kazachgate-commissie

Kamerlid Francis Delpérée ziet af van het voorzitterschap van de onderzoekscommissie naar het dossier-Kazachgate. Verschillende fracties hadden de voorbije dagen aangegeven dat de cdH’er beter zou opstappen als voorzitter. Delpérée doet dat nu ook. “Ik stel vast dat verschillende fracties de voorbije uren vraagtekens plaatsen bij mijn rol als voorzitter van de parlementaire onderzoekscommissie naar de verruimde minnelijke schikking. Ik stel vast dat mijn fractieleidster in de Kamer twijfels heeft geuit bij mijn capaciteit om voorzitter te zijn. Als gevolg daarvan, zie ik af van het voorzitterschap”, aldus Delpérée.

Hij hoopt dat de werkzaamheden van de commissie zich binnen de gepaste termijn en met de gewenste sereniteit en ernst kunnen ontplooien. Hij wil “op die manier binnen de commissie aan de slag gaan opdat de werkzaamheden in die zin zouden verlopen”. Het is nu afwachten wie voorzitter van de onderzoekscommissie wordt.

Delpérée werd begin deze maand bevestigd als voorzitter van de onderzoekscommissie naar hetzelfde dossier. Dat had heel wat voeten in de aarde. Er rezen vragen bij zijn banden met de Orde van Malta. Via die organisatie zouden verschillende spilfiguren in het dossier rond de afkoopwet met elkaar in contact gekomen zijn. Bovendien ondertekende Delpérée mee de reparatiewet die er meteen moest komen na de omstreden stemming van de afkoopwet.

Woensdag raakte bekend dat Delpérée bij de start van het informatie-onderzoek was gehoord als getuige. Verschillende partijen tilden er zwaar aan dat Delpérée daarover de voorbije dagen met geen woord had gerept. “Een vertrouwensbreuk”, luidde het. Daarom werd hij langs zowat alle kanten opgeroepen het voorzitterschap te laten schieten.

bron: Belga