Bijsturingen moeten files verminderen aan grenspost Rekkem

Bijsturingen moeten files verminderen aan grenspost Rekkem

Twee weken na de noodkreet van grensstad Menen rond de grenscontroles aan de E17 in deelgemeente Rekkem, zijn er enkele bijsturingen gebeurd om het fileleed te verzachten. Dat meldt burgemeester Martine Fournier (CD&V). Twee weken geleden sloeg Menen samen met tal van partners nogmaals de alarmbel over de situatie in Rekkem. De dispositieven aan de Franse grens die ruim een jaar geleden opgesteld werden na de aanslagen in Parijs, worden versoepeld na overleg tussen de Belgische en Franse autoriteiten. Dat was nodig, want dagelijks staat er file en in de staart van die file gebeurden al veel ongevallen, zelfs met dodelijke afloop.

Het vrachtverkeer zal voortaan rechts afslaan via de parking aan de grensovergang. Het personenverkeer blijft op één rijstrook rechtdoor rijden. Op die manier zal het verkeer op de E17 richting Frankrijk voortaan op twee rijstroken blijven, waardoor de dagelijkse file aanzienlijk zal afnemen. Ook de signalisatie is aangepast door het Agentschap Wegen en Verkeer. De snelheid wordt pas vanaf het “Ei” in Kortrijk terug gebracht tot 90 kilometer per uur.

“Ik ben aangenaam verrast dat we kort nadat we aan de alarmbel hebben getrokken, met de bevoegde instanties tot deze bijsturing zijn gekomen. Ik wil dan ook iedereen bedanken voor deze constructieve manier van samenwerken. De huidige aanpassingen gaan we nauwgezet opvolgen en evalueren én indien nodig verder proberen bij te sturen”, besluit burgemeester Fournier. Ze benadrukt dat ze niet tegen de controles was, maar stelde zich vooral vragen over de manier waarop. Van de 130 grensovergangen worden er slechts twee bewaakt.

bron: Belga