“Beleid begint vruchten af te werpen. Vlaanderen gaat vooruit”

Beleid begint vruchten af te werpen. Vlaanderen gaat vooruit

“Het beleid van de Vlaamse regering begint zijn vruchten af te werpen. Vlaanderen gaat vooruit”. Dat heeft Vlaams minister-president Geert Bourgeois donderdag gezegd aan het slot van het begrotingsdebat in het Vlaams Parlement. Volgens Bourgeois vormt 2017 na twee moeizame besparingsjaren een “scharnierjaar” waarbij het de bedoeling is de economie extra zuurstof te geven en de hervormingen door te zetten. Er liggen ook nog belangrijke uitdagingen op de plank, gaande van de integratie van mensen met een migratieachtergrond tot de klimaatverandering. Snoeien om te groeien. Onder dat motto voerde de Vlaamse regering de voorbije jaren 2 miljard euro aan besparingen door. Nu is het volgens Bourgeois de vaste ambitie van de Vlaamse regering om te komen tot een duurzame groei.

Net daarom plant zijn regering daarvoor in 2017, naast een reeks besparingen, ook een pakket investeringen in onder meer welzijn, scholenbouw, onderzoek en ontwikkeling, sociale woningbouw, verkeersinfrastructuur, enz… Die investeringen moeten volgens Bourgeois voor de nodige “zuurstof” in de Vlaamse economie zorgen.

Bourgeois gaat er ook prat op dat zijn ploeg een hervormingsregering is, wijzend op de hervorming van de verkeersbelasting, de modernisering van het secundair onderwijs, de invoering van de persoonsvolgende financiering voor personen met een handicap, de afslanking van de provincies,…

De minister-president erkent wel dat er nog zaken beter kunnen en dat er nog verschillende grote uitdagingen op de plank liggen. Zo blijft er bijvoorbeeld op het vlak van integratie van mensen met een migratieachtergrond nog “werk aan de winkel”. Vlaanderen doet het daar misschien beter dan Brussel en Wallonië, maar slaat op Europees vlak geen al te best figuur. Ook zorgen voor een duurzame groei, de klimaatveranderingen en de Brexit zijn volgens Bourgeois nog prioritaire uitdagingen.

Maar Bourgeois is ervan overtuigd dat Vlaanderen “vooruit gaat”. “We zijn goed op weg”, besloot de minister-president.

bron: Belga