Politie had verdachte aanslag al maanden in het vizier

Anis Amri, de verdachte van de aanslag op een kerstmarkt in Berlijn, was al maanden in beeld bij de veiligheidsdiensten. Er was echter niet voldoende bewijs om hem te arresteren.

Bij de Duitse inlichtingendiensten was bekend dat de 24-jarige Tunesiër zich ophield in de kring rond de radicale prediker Ahmad Abdelazziz A., die in november gearresteerd werd. Tussen maart en september werd Amri (foto) gevolgd, omdat er aanwijzingen waren dat hij "een ernstige daad van geweld tegen de staat" plande. Hij zou een overval gepland hebben om op die manier geld te verzamelen voor de aankoop van wapens. Uit de surveillance kwamen niet voldoende bewijzen naar voor om hem te arresteren.

Wapens

Daarnaast wist men uit afgeluisterde telefoongesprekken met haatpredikers dat Amri zichzelf als zelfmoordterrorist aangeboden had. Ook informeerde hij waar hij wapens kon krijgen. De verklaringen zouden echter te ingewikkeld zijn geweest om een arrestatie mogelijk te maken. Ook de Amerikaanse inlichtingendiensten hadden hem in het vizier omdat hij op internet informatie opgezocht over het maken van een bom, zo meldde The New York Times.

100.000 euro

Intussen is er een grootschalige klopjacht gaande. De Duitse politie heeft 100.000 euro uitgeloofd voor de gouden tip. De grenscontroles met België en Nederland zijn opgevoerd.

Gisteren is de kerstmarkt waar de aanslag plaatsvond opnieuw geopend. Uit respect zijn verlichtingen en muziekevenementen verboden. Er zullen twee gedenkplaten komen voor de slachtoffers.