Platte wielwebspin is Europese Spin van het Jaar 2017

Foto Belga / H. Wezenbeeck

De platte wielwebspin is door deskundigen uit 26 landen verkozen tot Europese Spin van het Jaar 2017. Dat heeft ze te danken aan enkele handigheidjes die de evolutie haar bezorgde.

Koen Van Keer van de Belgische Archeologische Verenging Arabel legt uit waaraan het diertje de prijs verdiend heeft. “Oorspronkelijk leefde de platte wielwebspin (foto) enkel op boomstammen, meer bepaald op dood staand hout met losse schors”, aldus Van Keer. “Maar de spin paste zich aan aan de mens en is vandaag vooral te vinden tegen menselijke constructies zoals huismuren en hekken.”

De achtvoeter kan zich extreem plat maken door inwendige pezen tegen de bovenkant van haar lichaam aan te trekken. Hierdoor kan ze door het fijnste gaatje en het smalste spleetje, wat niet evident is aangezien ze qua grootte die van de kruisspin evenaart. Dat zou haar uniek maken, aangezien andere spinnen niet over die gave beschikken.

De platte wielwebspin heeft aan de onderkant van haar achterlijf twee halve maanvormige lichtgekleurde vlekjes. “Onderzoek toonde aan dat deze werken als lokmiddel voor onder meer nachtvlinders en dat de spin dus dankzij de vlekjes meer motten in haar web vangt”, legt Koen Van Keer uit. Wie nog meer informatie wil, kan terecht op www.belgianspiders.be.