Waals minister eist onmiddellijke stopzetting “onbegrijpelijk” regime

Waals minister eist onmiddellijke stopzetting "onbegrijpelijk" regime

Waals minister voor Lokale Overheden Paul Furlan (PS) eist dat de intercommunale Publifin vanaf donderdag een einde maakt aan het “onbegrijpelijke” regime dat het mogelijk maakte dat 24 lokale mandatarissen riante vergoedingen opstreken voor een handvol vergaderingen. Furlan balanceerde naar eigen zeggen “tussen woede en ontmoediging” toen hij dinsdag het artikel van Le Vif las waarin uit de doeken wordt gedaan hoe 24 mandatarissen sinds midden 2013 vergoedingen van 1.340 tot 2.871 euro bruto per maand ontvingen voor enkele vergaderingen van adviesorganen van Publifin, het vroegere Tecteo.

De minister heeft zijn administratie gevraagd de wettelijkheid van de vergoedingen na te gaan in het licht van de geleverde prestaties, en de eventuele mogelijkheden tot terugbetaling te bestuderen. Als zou blijken dat de vergoedingen legaal zijn, dan moet de wetgeving herzien worden om een strikter kader te creëren, zo erkende hij. In dat opzicht profiteert Publifin van de uitzondering die de PS-cdH-meerderheid vorig jaar goedkeurde onder druk van Ores en Brutele. Daardoor kunnen deze interregionale intercommunales gedurende twee jaar (tot juli 2017) ontsnappen aan striktere omkaderingsregels.

Furlan nam ook contact op met de verantwoordelijken van Publifin, dat donderdag een algemene vergadering houdt. “Ik heb geëist dat ze een einde maken aan dit onbegrijpelijke regime”, zo antwoordde hij in het Waalse parlement op een vraag van Stéphane Hazée (Ecolo).

Het Ecolo-parlementslid concludeerde dat Furlan geen hefboom heeft om meteen resultaat te bekomen en diende in het kader van de begrotingsbesprekingen dan maar een amendement in dat de uitzondering voor interregionale intercommunales meteen schrapt. MR-fractieleider Pierre-Yves Jeholet van zijn kant laakte dat Furlan vorig jaar de uitzondering had aanvaard en zich nu verontwaardigd toont. Hij herhaalde zijn eis voor een kadaster van de vergoedingen in de intercommunales.

bron: Belga