“Inkomsten uit accijnzen op tabak zelfs lager dan vorig jaar”

Inkomsten uit accijnzen op tabak zelfs lager dan vorig jaar

De inkomsten uit accijnzen op tabak zullen dit jaar lager uitkomen dan vorig jaar, ondanks een forse verhoging van het tarief. Dat concludeert sectorvereniging Cimabel uit de maandelijkse cijfers die ze van Financiën krijgt. Op 1 januari gaan de accijnzen opnieuw omhoog. De accijnsverhoging was een van de begrotingsmaatregelen die de taxshift moesten laten kloppen. De regering rekende op 199 miljoen euro aan extra inkomsten door de verhoging. Eerder dit jaar bleek dat cijfer al onhaalbaar, maar volgens nieuwe gegevens zou de opbrengst zelfs lager liggen dan in 2015. De accijnsverhoging heeft dus een omgekeerd effect. “De inkomsten uit tabak zullen in 2016 ongeveer 50 miljoen lager liggen dan in 2015”, stelt Cimabel.

De vereniging heeft het over een ernstige misrekening, die volgt uit drie oorzaken. Ten eerste daalt het aantal rokers, ten tweede zoeken die naar goedkopere alternatieven en ten derde steken minder buitenlanders de grens over om bij ons sigaretten in te slaan.

Volgens minister van Financiën Johan Van Overtveldt zijn de globale inkomsten uit accijnzen wel naar behoren, “maar bepaalde onderdelen halen de doelstellingen niet”. Ook voor alcohol blijven de inkomsten achter op de prognoses. “De kwestie is al informeel besproken in de regering”, is te horen bij het kabinet-Van Overtveldt. “We zullen nu moeten bekijken hoe het verder moet.”

Op 1 januari volgt alvast een nieuwe stijging van de accijnzen op tabak. Een aanpassing vóór die dag is niet realistisch, valt te horen.

bron: Belga