Europa versterkt informatie-uitwisseling voor beter grensbeheer

Europa versterkt informatie-uitwisseling voor beter grensbeheer

“In de toekomst mag geen waardevolle informatie meer verloren gaan over mogelijke terreurverdachten of irreguliere migranten die de buitengrenzen oversteken.” Met die woorden kondigde Europees commissaris voor Migratie en Binnenlandse Zaken Dimitris Avramopoulos woensdag een versterking van het Schengeninformatiesysteem (SIS) aan, het informatie-uitwisselingssysteem voor het beheer en de beveiliging van de Europese buitengrenzen. Aan het SIS nemen 29 Europese landen deel. Het is een gecentraliseerd systeem waarin informatie opgeslagen zit over personen die gezocht worden voor criminele activiteiten of de Schengenzone niet mogen inreizen of er niet mogen verblijven. Ook de gegevens van vermisten zit erin opgeslagen. In 2015 werd het SIS 2,9 miljard keer geraadpleegd.

De Commissie stelt nu een aantal technische en operationele verbeteringen voor om “iedereen die kwaad in de zin heeft gemakkelijker te kunnen opsporen en identificeren”. In de toekomst zal verplicht een waarschuwing moeten worden verstuurd als feiten verband houden met terroristische misdrijven. Door de invoering van een nieuwe berichtencategorie ‘onbekende gezochte personen’ zal de samenwerking tussen de 29 deelnemende landen worden verbeterd. Europol krijgt onbeperkte toegang.

Ook de veiligheid en de toegankelijkheid van het systeem worden verbeterd, de gegevensbescherming wordt verhoogd. In de strijd tegen terrorisme en georganiseerde misdaad stelde de Commissie woensdag ook een pakket maatregelen voor om de financiering van dergelijke activiteiten aan te pakken.

bron: Belga