Gentenaars verdelen 1,3 miljoen euro

Elke Gentenaar, wijk of organisatie maakt kans op een subsidie tot 150.000 euro. Het stadsbestuur deelt daarvoor een burgerbudget van 1,3 miljoen euro uit.
door
Liesbeth
Leestijd 2 min.

"Had je tien miljoen, wat zou jij dan doen?" Kindervrienden Samson en Gert zongen het jaren geleden al, maar nu stelt stad Gent dezelfde vraag aan zijn inwoners. Al gaat het wel om een ietwat ander bedrag: 1,3 miljoen euro.

City of people

Op deze manier hoopt de hoofdstad van Oost-Vlaanderen inspraak en betrokkenheid te creëren bij de stroppendragers. "We vinden participatie van inwoners heel belangrijk in alles wat we doen", motiveert de burgemeester Daniël Termont (sp.a) het initiatief. "We zijn geen ‘city of things', maar een ‘city of people' en mensen zijn belangrijk in gans ons beleid. We vinden dat inwoners meer dan één keer om de zes jaar hun stem moeten kunnen laten horen en hun stempel moeten kunnen drukken op het beleid."

Om mensen te inspireren toert de komende weken een zogenaamde burgerbudgetbus rond in de wijken. De voorstellen moeten bijdragen tot de stadsmissie en kunnen tot en met maart 2017 ingediend worden. "Dan hebben de initiatiefnemers nog drie maanden om verder te schaven aan hun voorstellen." Daarna volgt een beoordeling door experten en Gentenaars via een stemming, en wordt het geld verdeeld. Projecten kunnen minimaal 20.000 euro steun en maximaal 150.000 euro binnenrijven. Tegen eind juni 2019 moeten de projecten afgerond zijn.

Drinkfontein en circus

Ook elders in België wint het idee van een burgerbudget aan populariteit. In Mechelen, Genk en Kortrijk vonden al try-outs plaats, in Antwerpen werd eerder de burgerbegroting in het leven geroepen. De koekenstad maakt voor 2017 1,1 miljoen euro vrij voor 55 projecten, zoals een project om ouderen langer thuis te laten wonen, een drinkfontein, fietssuggestiestroken en een circusvoorstelling door kansarme kinderen en hun ouders.