Roetfilters op alle nieuwe benzinewagens vanaf september 2018

Roetfilters op alle nieuwe benzinewagens vanaf september 2018

Experten van de Europese lidstaten hebben dinsdag een akkoord bereikt over strengere uitstoottests voor benzinewagens. In de praktijk zullen hun afspraken erop neerkomen dat vanaf september 2018 alle nieuwe wagens met een roetfilter uitgerust zullen moeten zijn. Het akkoord bestaat erin dat er ook praktijktests zullen worden ingevoerd om de uitstoot van fijnstof te meten. Die emissies werden vroeger enkel met dieselwagens in verband gebracht, maar nu de partikels steeds kleiner worden, worden ze ook waargenomen bij moderne benzinemotoren met directe injectie.

In het voorstel van de Europese Commissie dat nu door de lidstaten is goedgekeurd, staat niet hoe voertuigen aan de uitstootnormen voor fijnstof zullen moeten voldoen. Maar volgens commissaris voor Industrie Elzbieta Bienkowska betekent het de facto dat ook benzinewagens een roetfilter zullen krijgen.

De nieuwe regels zullen vanaf september 2017 van toepassing zijn op alle nieuwe modellen en vanaf september 2018 op alle nieuwe voertuigen die op de weg komen. Het akkoord moet wel nog op politiek niveau goedgekeurd worden door zowel de lidstaten als het Europees Parlement.

bron: Belga