Hormoonverstoorders – België verzet zich tegen afwijkingen die Europese Commissie voorstelt

Hormoonverstoorders - België verzet zich tegen afwijkingen die Europese Commissie voorstelt

België zal een tekst van de Europese Commissie over de hormoonverstoorders niet steunen. Dat heeft minister van Landbouw Willy Borsus dinsdagavond verklaard tijdens de begrotingsdiscussie in de Kamer. Een hormoonverstoorder is een chemische stof of mengeling van chemische stoffen die niet door het menselijk lichaam wordt geproduceerd, maar die de werking van onze hormonen verstoort en schadelijke gevolgen heeft voor de gezondheid van het blootgestelde organisme. De gevolgen kunnen zelfs bij de volgende generaties tot uiting komen.
De Commissie heeft een lijst met wetenschappelijke criteria vastgelegd om hormoonverstoorders te identificeren op het vlak van gewasbeschermingsproducten en biociden. De tekst wordt woensdag besproken tijdens een vergadering met experten. Hij zal wellicht in twee delen worden opgesplitst. Het eerste deel legt zuiver de criteria vast en zal steun krijgen van ons land omdat bijna alle Belgische opmerkingen werden opgenomen.
Het tweede deel laat de afwijkingen toe. Samen met verschillende andere landen zal België er zich tegen verzetten, en dat zowel naar de vorm als naar de inhoud. Op een vraag van Muriel Gerkens (Ecolo) lichtte minister Borsus toe dat het dispositief “de tekst uitholt”.

bron: Belga