Geen tijdskrediet meer zonder motief

door
Belga
Leestijd 2 min.

Het wordt binnenkort onmogelijk om nog tijdskrediet op te nemen zonder reden, om bijvoorbeeld aan je huis te werken of op wereldreis te gaan. Tijdskrediet mét zorgmotief wordt daarentegen uitgebreid tot maximaal 51 maanden. Dat zijn de sociale partners overeengekomen binnen de Nationale Arbeidsraad (NAR). Ook tijdskrediet eindeloopbaan (de zogenoemde landingsbaan) blijft mogelijk. Tijdskrediet zonder motief lag al langer onder vuur. Wie deze vorm nog nam, kreeg er al geen uitkering meer voor. Maar nu wordt de mogelijkheid volledig afgeschaft, legt Piet Van den Bergh van de studiedienst van vakbond ACV uit. Wie toch nog langere tijd zijn werk wil onderbreken zonder reden, kan bijvoorbeeld met zijn werkgever een schorsing van zijn contract voor een bepaalde duur proberen af te spreken, aldus de ACV'er.

Het tijdskrediet mét zorgmotief daarentegen wordt uitgebreid tot 51 maanden. Dat kan bijvoorbeeld om voor een kind tot 8 jaar te zorgen, voor een gehandicapt kind jonger dan 21 jaar, voor een zwaar ziek familielid, of voor palliatieve zorgen.

Voorts blijven de landingsbanen bestaan. Dat is een vorm van tijdskrediet waarbij de werknemer op het einde van zijn loopbaan minder begint te werken. Dat kan vanaf 55 jaar en een loopbaan van minstens 25 jaar, al is dat niet altijd met een uitkering.

Omdat er steeds meer wettelijk wordt samengewoond, zal tijdskrediet binnenkort ook kunnen om te zorgen voor een familielid tot de eerste graad van de partner waarmee je wettelijk samenwoont.

De sociale partners beslisten voorts dat ouderschapsverlof ook in 1/10e zal kunnen worden opgenomen. "Dat kan interessant zijn voor ouders met een regeling van co-ouderschap of voor werknemers die enkel op woensdagnamiddag geen oplossing vinden", klinkt het.

De nieuwe regels treden in werking na publicatie van een uitvoerings-KB. Dat zal volgens Van den Bergh vermoedelijk in februari of maart 2017 zijn.

bron: Belga