China geeft Amerikaanse onderwaterdrone terug

China geeft Amerikaanse onderwaterdrone terug
China geeft Amerikaanse onderwaterdrone terug

China heeft een Amerikaanse onderwaterdrone terug aan de VS gegeven. Peking had het tuig vorige week in de Zuid-Chinese Zee onderschept. Dat meldde het Pentagon in Washington en is bevestigd door het Chinese ministerie van Defensie. De drone verzamelde oceanografische data voor militaire doeleinden, als onderdeel van routineoperaties nabij de Filipijnen, toen een Chinees marineschip de drone op 15 december onderschepte.

In een persbericht zei het Amerikaanse ministerie van Defensie ook dat de drone was overgedragen. Nog volgens Washington was het vaartuig illegaal onderschept.

Na het incident tekenden de VS formeel diplomatiek protest aan en eiste Washington de drone terug. De Amerikaanse president-elect Donald Trump zei zondag weliswaar dat China de drone mag houden. Daarvoor nog had hij China bekritiseerd. “China steelt een onderzoeksdrone van de United States Navy in internationale wateren – sleurt het uit het water en neemt het mee naar China in ongeziende daad”, aldus Trump op Twitter.

Territoriale geschillen en scheepvaartskwesties in de Zuid-Chinese-Zee veroorzaken spanningen tussen China, diens buurlanden en de Verenigde Staten.

Bron: Belga