Politieoperaties aan Schaarbeekse Liedtsplein afgelopen sinds 20 uur

De politie-operaties die aan de gang waren op en rond het Liedtsplein in de Brusselse gemeente Schaarbeek, zijn rond 20 uur beëindigd. Dat meldt de lokale politie van de zone Brussel Noord (Evere/Schaarbeek/Sint-Joost-ten-Node). De buurtbewoners die omwille van de ingestelde veiligheidsperimeter niet naar huis konden, hebben intussen hun woningen kunnen vervoegen en het verkeer op de tramlijnen 25, 55, 62 en 93 verloopt opnieuw normaal.

Intussen heerst er nog heel wat onduidelijkheid over de reden van de grootscheepse politie-operaties. Die vingen kort na 17 uur aan toen een groot aantal politiemensen, met versterking van militairen niet alleen het Liedtsplein maar ook een deel van het Verboeckhovenplein, de Gallaitstraat, de Paleizenstraat en de Rubensstraat afsloten. De politie voerde vervolgens verschillende huiszoekingen uit waarbij, naar persagentschap Belga kon vernemen, ook minstens één persoon zou opgepakt zijn. Ook de ontmijningsdienst van het leger, DOVO, kwam ter plaatse.

Het Brusselse parket bevestigde dat de politie-operatie kaderde in een lopend gerechtelijk onderzoek maar kon verder geen verdere informatie verstrekken. Pas dinsdag om 11 uur zou meer uitleg gegeven worden. Dat het geen dossier is van het federaal parket lijkt er op te wijzen dat het niet om een terrorisme-dossier gaat, maar verschillende bronnen maken wel melding van mogelijke linken met terreur. Het zou wel om een dossier gaan dat losstaat van de aanslagen in Parijs en Brussel.

bron: Belga