Geens wist niets af van veelbesproken vergadering met De Wever

Geens wist niets af van veelbesproken vergadering met De Wever

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) was niet op de hoogte van de veelbesproken vergadering op het kabinet van N-VA-collega Jan Jambon met toplui van de politie, waar ook N-VA-voorzitter Bart De Wever aanwezig was. Het lukte Geens op dat moment trouwens niet meteen om de politietop te bereiken, zo liet hij verstaan in de onderzoekscommissie naar de aanslagen. Geens schetste maandag de chaotische avond die volgde op de uitspraken van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan dat Turkije het jaar voordien één van de kamikazes van Brussels Airport had gearresteerd aan de Syrische grens en nadien het land had uitgezet. Dat de doorstroming van de informatie over die arrestatie inderdaad verre van vlot was gelopen, had Jambon er naar eigen zeggen toe gebracht zijn ontslag aan te bieden bij premier Michel.

De jongste dagen is veel commotie ontstaan over het feit dat ook De Wever die bewuste avond aanwezig was tijdens een vergadering met de politietop op het kabinet-Jambon. De oppositie verwijt de N-VA’ers strafbare inbreuken op het geheim van het onderzoek, maar zelf houden ze vol dat er geen “gekwalificeerde” – geheime – informatie aan bod kwam.

Geens was niet op de hoogte van de vergadering, zei hij in de onderzoekscommissie. Wel had zijn partijgenoot Jo Vandeurzen hem intussen telefonisch gewaarschuwd dat hij “de muziek” herkende en dus vreesde dat mogelijk het ontslag van Geens in de lucht hing. “Dat verbaasde me, want ik had de muziek nog niet gehoord”, aldus Geens. “We zijn blijven werken en proberen de top van politie te bereiken, die – zo hebben we later begrepen – op het kabinet Jambon zat.”

Uiteindelijk kwam de politietop wel nog naar het kabinet van Geens, maar de minister werd toen zelf net bij premier Michel geroepen. Met name om het hangende ontslag van Jambon te bespreken. Zelf was Geens bereid mee te vertrekken als Jambon zou opstappen, maar premier Michel wilde net dat hij zou helpen om de N-VA’er te overtuigen aan te blijven. Wat hij dan ook deed. “’s Ochtends rond 10 uur heb ik dan begrepen dat meneer Jambon toch wilde blijven.”

Toen Geens ’s nachts omstreeks 2 uur weer op zijn kabinet kwam, waren daar nog drie mensen van de federale gerechtelijke politie aanwezig. Over de vergadering waar ook De Wever aan deelnam, is het volgens hem toen niet gegaan. “Terugkoppeling over die vergadering met mij is nooit aan de orde geweest en naar ik meen te weten ook niet met mijn mensen.”

bron: Belga