FIFA beboet Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland voor klaproos

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Wereldvoetbalbond (FIFA) heeft Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland een boete opgelegd voor het tonen van klaprozen tijdens hun WK-kwalificatiewedstrijden van begin november. Engeland moet een boete van 45.000 Zwitserse frank (42.021 euro) betalen. Schotland en Wales dienen elk 20.000 Zwitserse frank (18.676 euro) op te hoesten. Noord-Ierland kreeg een boete van 15.000 Zwitserse frank (14.007 euro).

De Engelse en Schotse spelers droegen een rouwband met daarop een klaproos toen ze het op 11 november tegen elkaar opnamen op Wembley. Noord-Ierland en Wales zagen er uit vrees voor FIFA-sancties van af om 'poppies' op te spelden in de duels met respectievelijk Azerbeidzjan en Servië. Ze kregen uiteindelijk toch een boete omdat de "politieke symbolen" onder meer op de tribunes aanwezig waren tijdens de wedstrijden.

In Groot-Brittannië is het een traditie om op Wapenstilstand een klaproos te dragen om de slachtoffers van de Eerste en Tweede Wereldoorlog te herdenken. De FIFA waarschuwde de betrokken voetbalbonden echter dat het gebruik van de 'poppy', in de ogen van de Wereldvoetbalbond een politiek symbool, op voetbalshirts verboden is.

Claudio Sulser, hoofd van de disciplinaire commissie van de FIFA, verklaart dat hij de herdenkingen "volledig respecteerde", maar benadrukt dat de regels "toegepast moeten worden op alle federaties die lid zijn". "Het tonen van elk politiek of religieus symbool is strikt verboden", voegde hij hieraan toe. "In het stadion en op het veld is er enkel plaats voor sport, niets anders."

Ierland kreeg verder nog een boete van 5.000 Zwitserse frank (4.670 euro) omdat de spelers van het Ierse elftal in maart tijdens een oefeninterland tegen Zwitserland een logo droegen dat verwees naar de Paasopstand van 1916. Ierland vierde dit jaar de honderdjarige verjaardag van de Paasopstand tegen de Britse overheersing, die uiteindelijk leidde tot de Ierse onafhankelijkheid in 1921.

bron: Belga