Zsa Zsa Gabor, de Kim Kardashian van haar tijd, is overleden

Foto AFP

Hollywood-legende Zsa Zsa Gabor is overleden. De Hongaars-Amerikaanse actrice is 99 jaar geworden. Ze speelde in meer dan 70 films, maar werd vooral bekend door haar extravagante levensstijl en uitspattingen. In februari zou ze honderd jaar oud geworden zijn.

Met haar negen huwelijken is Gabor een van de meest legendarische liefdespartners van Hollywood. Ze scheidde zeven keer, één huwelijk werd geannuleerd, en ook haar huwelijk met prins Frederic von Anhalt, met wie ze getrouwd was sinds 1986, stond bekend als zeer tumultueus.

 

AFP / K. Kulish

 

Ze trouwde in 1942 ook met de hotelmagnaat Conrad Hilton, die haar tweede man was. Dat maakte van haar de gewezen stiefovergrootmoeder van Paris Hilton. “I think she’s rather silly”, zou Gabor ooit vertellen aan Vanity Fair. “Ze doet te veel voor publiciteit.” Gabor kreeg uit al haar huwelijken slechts één dochter: Constance Francesca Hilton, geboren in 1947.

Gabor hield er tal van minnaars op na. Ze zou het bed gedeeld hebben met Frank Sinatra, Richard Burton en Sean Connery, van wie ze heeft gezegd dat hij een zijdezachte huid had.

De actrice speelde in meer dan zeventig films, maar haar bekendste rol was ongetwijfeld die in ‘Moulin Rouge’ (1952). Ze speelde Jane Avril, een Franse danseres van het Parijse cabaret die verschillende keren door schilder Henri de Toulouse-Lautrec geschilderd zou worden.

De diva was een vat vol levenswijsheden en zelfspot. Zo zei ze ooit over haar scheidingen: “I am a marvellous housekeeper. Every time I leave a man I keep his house.”

 

 

In 1989 moest Gabor ook even de cel in, omdat ze in Beverly Hills een agent geslagen had toen ze staande werd gehouden voor een verkeersovertreding.

De hoogbejaarde hartenbreekster had al jaren gezondheidsproblemen en is vaak in het ziekenhuis beland. In 2002 raakte ze door een auto-ongeval gedeeltelijk verlamd. Drie jaar later leed ze aan een beroerte, en in 2010 brak ze haar heup bij een val.

Amerikaanse media benadrukken dat Zsa Zsa Gabor de basis heeft gelegd voor de beroemdheidscultus van nu. Entertainmentsite TMZ noemt haar ook wel de Kim Kardashian van haar tijd.

Volgens haar woordvoerder heeft Gabor een prachtig leven gehad. “Ze kende vijf presidenten, ze kende koningen, koninginnen en beroemdheden.”

Zsa Zsa Gabor, geboren als Sari Gabor, overleed aan een hartaanval.