Wetenschappers ontdekken 163 plant- en diersoorten in Azië

Wetenschappers hebben vorig jaar in de grote regio van de Mekong-rivier in Zuidoost-Azië 163 nieuwe plant- en diersoorten ontdekt. Dat meldt het Wereldnatuurfonds (WWF) in een rapport, getiteld ‘Species Oddity'.
door
Heleen
Leestijd 1 min.

Onder de nieuwe dierensoorten zijn een slang met een kop in de kleuren van de regenboog, een hagedis die op een kleine draak lijkt (foto), een harige vleermuis en een watersalamander, die zo uit een Star Trek-film lijkt te komen. Het onderzoeksgebied besloeg delen van Cambodja, Laos, Myanmar, Thailand en Vietnam.

De honderden wetenschappers die er aan het werk waren, ontdekten uiteindelijk 9 amfibieën, 11 vissen, 14 reptielen, 3 zoogdieren en 126 planten.

Sinds het WWF in 1997 begon met jaarlijkse overzichtsrapporten is de teller van "nieuwe" fauna en flora nu opgelopen tot 2.409. Dat komt neer op een gemiddelde van twee ontdekte soorten per dag.

Sommige van de pas ontdekte soorten zijn al meteen met uitsterven bedreigd. Het rapport maakt duidelijk dat nu een race tegen de tijd is begonnen om dat te voorkomen. De landen langs de Mekong-rivier zijn volop in ontwikkeling. Er is een grote druk op de unieke natuur door de aanleg van wegen, spoorlijnen, dammen en mijnen.