POLL. Wat vind jij van de kerststal-rel?

Wikipedia / W. Hagens

In de Vlaams-Brabantse gemeente Holsbeek staan opnieuw twee kerststallen in het gemeentehuis. De taferelen waren eerder verwijderd na klachten van niet-gelovigen.

De gemeente Holsbeek stond de afgelopen dagen op zijn kop. Een paar dagen geleden werd beslist dat er dit jaar geen kerststallen in het gemeentehuis mochten staan, op vraag van enkele niet-gelovigen. Op de beslissing kwam heel wat kritiek, onder andere ook van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA), waardoor het besluit is teruggedraaid.

De commotie startte met de opmerkingen van niet-gelovigen en anders-gelovigen over de kersttaferelen die aan de inkom en de loketten van het gemeentehuis staan. “We zijn een overheid en mensen hameren nu eenmaal op de neutraliteit van een overheid”, zei schepen Annelies Vander Bracht (Groen) er maandagochtend nog over op Radio 2 Vlaams-Brabant. “Daarom gaan de kerststalletjes even de kast in.”

Enkele uren later werd de beslissing opnieuw ingetrokken. “Dit was een administratieve beslissing die verregaande gevolgen gekregen heeft”, zegt schepen Vander Bracht aan de VRT. “Het is much ado about nothing.” De kerststallen zullen even voor Kerstmis teruggeplaatst worden, bevestigt ook burgemeester Hans Eyssen (CD&V).