25 % meer kleine ondernemers werft eerste medewerker

Het afgelopen jaar vonden meer mensen een nieuwe job bij de heel kleine ondernemingen. 25% meer startende werkgevers heeft voor het eerst een werknemer aangeworven, vergeleken met 2015.

Zoek je nieuwe job bij de kleine ondernemer, zouden we kunnen concluderen. Zij gaan vandaag sneller over tot eerste aanwervingen. Dat leren de cijfers van HR-dienstenleverancier SD Worx die Metro exclusief kon inkijken. Een kwart meer ondernemers die starten als werkgever wierven een eerste vaste kracht aan tussen januari en november 2016, in vergelijking met deze elf maanden in 2015.

Ondernemers voelen zich veiliger

De reden van het hoger aantal aanwervingen is de taxshift maatregel die er sinds januari 2016 voor zorgt dat ondernemers worden vrijgesteld van patronale basisbijdragen voor een eerste aanwerving. Deze creëert een gunstig klimaat voor wie wil beginnen als werkgever.

Goed nieuws voor iedereen die werk zoekt, en graag verder kijkt dan de gekende werkgevers. “En goed nieuws voor de Belgische economie”, zegt Jan Boden, business manager divisie kmo bij SD Worx. “De overheidsmaatregelen zorgen voor een golf van nieuwe aanwervingen. Starters voelen zich veiliger en durven vaker de stap te zetten om vaste medewerkers in dienst te nemen.”

Meer aanwervingen in 2017

Ook 2017 oogt positief. “Ik merk een positieve trend op in de intenties tot aanwerven”, zegt Johan Van Duyse, strategisch adviseur kmo bij SD Worx. “De ondernemers met één tot vijf medewerkers kennen we als een conservatieve groep in de positieve zin van het woord. Ze werven niemand aan als ze niet zeker zijn. En ze ontslaan niet zomaar. Het is daarom goed om te zien dat de taxshift hen dat extra duwtje in de rug geeft om aan te werven.”