Teruggestuurde C-130 had militairen voor consulaat aan boord

Het C-130 Hercules transportvliegtuig van het Belgische leger, dat door de Congolese autoriteiten werd teruggestuurd, had aan boord een ploeg van een tiental militairen. Die moesten een beveiligingsdetachement vormen ter versterking van het Belgisch consulaat in Lubumbashi, zo melden meerdere media. De C-130 moest vrijdag naar Lubumbashi vliegen. Maar de Congolese premier Augustin Matata Mponyo Mapon liet minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders weten dat Congo geen toelating gaf voor de komst van de Belgische militairen. Officieel luidde het dat de nodige diplomatieke toelatingen ontbraken.

Volgens Radio France Internationale (RFI) moesten de militairen het consulaat in Lubumbashi beveiligen. Het toestel bevindt zich nu in een naburig land van Congo, zo liet Defensie zaterdag al weten.
Officieel geeft Defensie geen enkele commentaar op de al dan niet aanwezigheid van de militairen aan boord van de C-130.

Congo maakt momenteel een zware politieke crisis door omdat president Joseph Kabila zich niet lijkt neer te leggen bij het feit dat zijn tweede en volgens de grondwet ook laatste ambtstermijn afloopt. Nieuwe verkiezingen werden steevast op de lange baan geschoven en zouden nu plaats moeten vinden in april 2018. Er worden onderhandelingen gevoerd over een periode van politieke transitie.

bron: Belga